Rendhagyó dologról írok ma…
Egy DVD film vagy nyomot hagy az emberbe vagy nem…
Erre a dvd filmre amíg élek emlékezni fogok, a Bab’Aziz a sivatag hercege olyan témát feszeget ami a mai embernek hiányzik az életéből bár vannak kivételek, a film szufizmus útjára invitálja a nézőt csodálatos zenei hangok kavalkádjának és briliáns képi és operatőri munka jellemzi.
Minden barátomnak ajánlom már lehet kapni itt ott.

ismertető
iráni, tunéziai, francia, német, angol film 2005
dráma

Két alak rajzolódik ki a homok óceánjában: Ishtar, a bájos kislány, és nagypapája, Bab’Aziz, a vak dervis.
Céljuk a dervisek nagy találkozója, melyre harmincévente egyszer kerül sor.
Ahhoz, hogy odataláljanak, hitük kell legyen, a szívükkel meg kell hallaniuk a sivatag végtelen csöndjét. Vándorútjuk során különböző emberekkel találkoznak: Osmannal, aki a gyönyörű fiatal nőt keresi, akit egy kút mélyén pillantott meg…, Zaiddal, akinek az éneke elcsábított egy bájos szépséget, akit elveszített…, és ott van a herceg, aki feladta birtokát, hogy dervis lehessen – régi történet, melyet Bab’Aziz mesélt Ishtarnak, miközben céljuk felé igyekeztek.
A sivatag a dervis barátja, és a kellő időben felfedi titkát Bab’Aziz előtt: megmutatja az összejövetel helyét. Bab’Aziz

Bab’Aziz
Bab’Aziz Az idős ember még utoljára megcsókolja unokáját, mielőtt elküldi őt Zaiddel a gyülekezet vad színei és elbűvölő hangjai közé.
Bab’Aziz számára eljött az idő, hogy eggyé váljon a sivatag homokjával, hogy része legyen a sok történetnek és legendának, mely ott kavarog a sivatagban, mint álom az álomban, oly végtelenül, ahogy a homokszemek sodródnak…

és még egy idevágó könyv a szufizmus szeretteinek..

Kevés olyan könyve van az iszlám misztikának, a szúfizmusnak, amely annyira jól mutatná be, mit jelent a szúfizmus a gyakorlatban, mint Al-Arabí ad-Darqáwí munkája. Darqáwí (1743-1823), aki az általa alapított renddel hosszú időre új lendületet adott az észak-afrikai muszlim spiritualitásnak, könyve révén egyedülálló bepillantást enged a szúfik belső életébe, feladataiba, küzdelmeibe, a mester és a tanítvány közötti kapcsolat rejtelmeibe, valamint azokba a spirituális gyakorlatokba, amelyek segítségével a mester rendkívül hatékonyan képes tanítványát a végső cél felé vezetni. A kötetet egy másfél száz oldalas bevezető tanulmány teszi teljessé, mely nemcsak a szerző spirituális elméletének és gyakorlatának elmélyült vizsgálatát nyújtja, hanem – a legfontosabb szúfi rendek bemutatása révén – átfogó képet fest az iszlám misztikájának egészéről is.

http://mto.org/aos/hu/truth.htm

Reklámok